English

Projekt IN THE NAME OF: PLAST_ICON

17. Srpen 2022

Pokračujeme v projektu IN THE NAME OF: epizodou PLAST_ICON. Opět jsem spolupracovala s drahou přítelkyní a talentovanou návrhářkou Riwou Neronou, která pro tento projekt ušila oblečení a spodní prádlo. A opět budete moci hádat, kdo byl naší hlavní inspirací. Pojďme se na to vrhnout.

Těžko bych si dokázala představit svůj život bez tvůrčí práce, bez knih o astrofyzice, bez psů nebo kávy. Vím, že to máme všichni nějak nastavené. Sama trendy příliš nevyhledávám, ale snažím se s nimi kvůli své práci držet krok. Pokud jste na sociálních sítích, není možné si nevšimnout tvůrců trendů a influencerů. A je vážně fascinující, jak trendy vznikají, kdo je sleduje, jak funguje celá ta organická masa, která trendy vytváří, živí, nakupuje, propaguje a posouvá dál. Jedním z těchto trendů je v posledních letech plastická chirurgie a instagramová kultura. Ani s jedním nemám problém. Ale někteří lidé s jejich pomocí nastavili úplně nový level vnímání těla a my jsme se tentokrát inspirovali jednou takovou celebritou.

Je to jedna z nejúspěšnějších influencerek na světě, je velmi zdatnou podnikatelkou a mimo jiné vydala leopardí kolekci jedné ze svých obchodních značek a také ráda nosí leopardí vzory (ano, proto to leopardí prádlo). Své výrobky také ráda propaguje ve videích v županu (proto župan). Ráda se fotí a ukazuje střípky ze svého života na instagramu (proto drink). Plastické operace popírá, přiznává pouze výplně, ale kdo ji viděl před a po, musí mít jasno. Ano, vypadá dobře, zatraceně dobře, to se vzájemně nevylučuje. Její proměna by se asi dala přirovnat k proměně v pohádce o ošklivém káčátku. Pokud potřebujete další nápovědu, tak se nechala vyfotit na Met Gala u květinové stěny. Tušíte, kdo by mohla být tato ikona Instagramu? Opět platí, že první, kdo napíše správnou odpověď, vyhrává kávu se mnou (Praha nebo ČB).

Myslím, že bychom mohli hodiny mluvit o tom, jak toxická je celá tato „instagramová“ kultura. A přestože chirurgické vylepšování těla může spoustě lidí pomoci a usnadnit život (koneckonců plastická chirurgie vznikla právě pro válečné veterány), někdy nás může dohnat až za hranici vlastní soudnosti. Honba za dokonalostí, obsedantní potřeba kontrolovat svůj dokonalý obraz a sociální média a ztráta vlastní identity jsou pro mě větší problém. A proto jsme Riwu vycpali, oblékli do pooperačního prádla a dopřáli jí trochu té digitální plastické chirurgie. V případě selfíček se opravdu fotila aby to bylo autentické, takže můj mobil je teď plný jejích fotek :).

_23C0635-pp

Riwaa Nerona je návrhářka, která vytváří spodní prádlo na míru, a zde jsou její slova k tomuto projektu:

Co všechno jsme ochotni udělat pro „krásu“?
Plastické operace jsou čím dál dostupnější. V dnešní době je možné odpustit si jednu dovolenou a ušetřené peníze investovat do „sebezlepšení“. Před dvěma desítkami let byly plastické operace z pohledu mých dětských očí dostupné pouze celebritám, nyní je postupují i lidé z mého okolí. Kdysi právě celebrity popíraly jakýkoliv chirurgický zákrok, dnes je takový přístup spíše úsměvný. I když mnohdy celebrity popírají, tak se jejich fanoušci chlubí na sociálních sítích vším, co postoupili, aby se jim vizuálně přiblížili. S hrdostí. Není lehké skrýt tak výrazné změny pod drobnohledem plastických chirurgů-influencerů. Každý člověk má veškeré právo nakládat se svým tělem tak, jak uzná za vhodné. Ať už se jedná o dlouhodobou nespokojenost se svým vzhledem, tak i následování aktuálního trendu, nikdo nemá právo soudit. Jediné, co je třeba mít na paměti tak to, že změny bychom měli dělat pro sebe a nikdy pro okolí. Spokojenost sama se sebou může vést cestou plastik stejně, jako tomu může být v případě změny životního stylu, tetování, dekorativní kosmetiky, barvení či nastavení vlasů, (ne)depilace, umělých nehtů, korzetů, skarifikace, prodloužení řas, úpravy vousů, permanentního/polopermanentního makeupu… A prakticky čehokoliv, na co si vzpomenete, co se svým tělem děláte. Vše je cesta k vytváření „umělého“/nově vytvořeného vzhledu. Pamatovat bychom měli i na to, že plastické operace jsou velký zásah do lidského těla a trendy se mění příliš rychle. Není to tak dávno, kdy bylo in mít co nejštíhlejší postavu s minimem křivek a tenké obočí, zatímco dnes si určitých kruzích ženy pořizují implantáty hýždí i prsou a obočí vyžaduje microblading, aby byla napravena škoda, kdy tence vytrhané obočí již nenarostlo zpět. Vzhled celebrit je často výsledkem tlaku jejich okolí, který si možná ani nedovedeme představit, jindy je plastika známkou příslušnosti k určité společenské vrstvě, tedy ukázkou „mám na to peníze“, v některých případech vysvobození z fyzické stránky, která pro nás není vyhovující. Pravdou je, že plastické operace jsou čím dál častější a jsou součástí našeho života ať už je máme, toužíme po nich, adorujeme známé tváře a dokonce i když nejsme jejich zastánci.

_23C0555-pp

_23C0724-pp

Credits & inspiration:

Župan a leopardí prádlo – Riwaa Nerona
Pooperační overal – Lipoelastic
Asistent – Kochromon
Video – Louis DeBussy
Lokace stylizovaná dle – Met Gala
Drink – Martini Lemon Drop
Stylizace plastických operací – #lipfiller #facelift #chinaugmentation #cheekimplants #liposuction #rhinoplasty #buttimplants #browlift #breastaugmentation #bbl
Zdroj informací – Dr. Gary Linkov + inspirace z okolí
Filmová inspirace – The skin I live in

For the post-production of this project I decided to use subtle color grading using monochrome and analogue colors – my little tip for other photographers is using color scheme generator. I use common web tools and classical color theory.

Lucie Kout

Leave a Comment

~